Onze projecten

Ede Doet

Project details

Eind mei van 2015 lanceerde wij EdeDoet.nl. Een platform voor bewonersinitiatieven in de gemeente Ede. We zijn gestart met een pilot in twee gebieden, Ederveen en de Uitvindersbuurt. Ederveen is een dorp in de gemeente Ede met ruim 3000 inwoners. De sociale cohesie is hier sterk, net als het verenigingsleven. De Uitvindersbuurt is een wijk waar de afgelopen grootschalige sloop-nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Mede hierdoor is de wijk wat anoniemer en lijkt de directe betrokkenheid van bewoners minder dan in Ederveen. Dit pilotgebied telt ruim 2200 inwoners. Twee verschillende gebieden, één methodiek.

Het platform EdeDoet.nl werkt volgens de principes van crowdfunding, met als verschil dat de gemeente cheques verspreid die bewoners kunnen doneren aan initiatieven van buurtgenoten. Het is dus een andere manier om het gemeentelijke budget voor bewonersinitiatieven te verspreiden.

EdeDoet.nl

Even een korte uitleg van EdeDoet.nl:
Ieder huishouden in de pilotgebieden ontvangt een cheque ter waarde van € 7,50. Deze moet binnen een maand geactiveerd worden op de website ededoet.nl. Niet iedereen zal namelijk gebruik willen maken van het budget en het zou zonde zijn om budget te reserveren dat toch niet wordt uitgegeven. Na een maand weten we hoeveel geld er gereserveerd moet worden, waarna we de waarde van de tweede ronde kunnen bepalen. De geactiveerde cheques kunnen via EdeDoet.nl gedoneerd worden aan initiatieven van buurtgenoten. Hier kan ook iedereen een initiatief aanmelden.

Begin juni vielen de eerste cheques in Ederveen en de Uitvindersbuurt op de mat. Voor ons een spannend moment. Hoewel wij overtuigd zijn dat deze methodiek effectief is en zorgt voor meer onderlinge contacten en initiatieven in de wijken, is het toch altijd afwachten of het echt aanslaat. Gelukkig kwamen er vrij snel verschillende initiatieven binnen en gingen de initiatiefnemers actief aan de slag om voldoende cheques te verzamelen.

De cheques van de eerste ronde konden tot 6 juli geactiveerd worden. In totaal is ruim 21% van de cheques geactiveerd. Voor een eerste ronde een prachtig percentage. In Ederveen activeerde 27% van de huishoudens de cheque, in de Uitvindersbuurt was dit ruim 14%. Ook zijn er inmiddels 12 initiatieven aangemeld, waarvan er al 3 voldoende budget verzamelde.